Hirdetés

torokkori-emlekek.lap.hu / Török kor Magyarországon

Török kor Magyarországon

ÜNNEPEK ÉS HÉTKÖZNAPOK - MŰVELŐDÉS ÉS MENTALITÁS A TÖRÖK KORI MAGYARORSZÁGON

A török hódoltság alatt a törökök Budapesten alakították ki közigazgatási központjukat, ahol a helyi adottságokat kihasználva fürdőket építettek. Budapest mai gyógyfürdőkben gazdag fürdőkultúráját a török fürdőkultúra alapozta meg. A török emlékek nyomába szervezett várostörténeti séta alatt a részvevők megismerhetik a török kor építészeti nevezetességeit, emlékeit, kultúráját, életvitelét.

A török háborúk Magyarországon azon konfliktusok egész sorát alkotják, amelyek 1526-os mohácsi vésztől 1699-ig, az oszmán-török kiűzéséig tartottak. A háborút 1699-ben a karlócai béke zárta le, török hódoltság maradványát 1718-ban számolták fel végleg. 14. századi fennállása óta az Oszmán Birodalom Európa legtöbb államával már háborúba keveredett és azokkal vívott összecsapások többségét a magyar fronton vívta.

A török hódoltság a Kárpát-medence területének az Oszmán Birodalom uralma alatt álló része volt Buda 1541-es elfoglalásától közel másfél évszázadig, a terület Habsburg irányítás alatt történt felszabadításáig (1686-1699).

Spanyolországon és a Balkán államain kívül alig van olyan európai ország, melyben iszlám szellemű emlékek egészítik ki az építészeti stílusok sorát. Ezért kívánnak különös figyelmet azok a művészi szintű – bár egyébként kimagasló értéket nem képviselő – török kori alkotások, amelyekkel Magyarországon még találkozni lehet. A magyar művészettörténet(ek) zömmel mellőzik, vagy csak érintik a megszálló törökség emlékeit.

Magyarország történelmének egyik meghatározó időszaka volt a török uralom 150 éve. Az idegen hódoltság, az ország több részre szakadásának negatívumai mellett számos kulturális, építészeti emlékekkel is gazdagodott az ország ezen időszak alatt. Szerencsére e tárgyi emlékek közül több igen jó állapotban maradt fent. Az alábbiakban a Dél-Dunántúlon található török korabeli emlékekből mutatunk be néhányat.

Hirdetéslogó tervezés
Meghatározás:

A törökkori emlékek, épített örökségek gyűjteménye a torokkori-emlekek.lap.hu. A török uralom idejéből számtalan épített örökség, emlék maradt ránk. Hidak, dzsámik, törökfürdő, épületek, minaretek, türbék, lakóépületek, várak, török kutak, és más érdekességek.

A törökkori emlékek, épített örökségek gyűjteménye a torokkori-emlekek.lap.hu. A török uralom idejéből számtalan épített örökség, emlék maradt ránk. Hidak, dzsámik, törökfürdő, épületek, minaretek, türbék, lakóépületek, várak, török kutak, és más érdekességek.

Szponzorált hirdetések

Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!

Hibás link:
Hibás URL:
Hibás link doboza: Török kor Magyarországon
Név:
 
E-mail cím:
 
Megjegyzés:
Biztonsági kód:
 
Mégsem  Elküldés